مقدمه
این اسلحه که ترکیبی از دو اسلحه STG44 آلمانی و M1 آمریکایی بود و در اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۴۷ ساخته شد.این اسلحه در روسیه با نام “Автомат Калашникова” شناخته میشود؛ اما آنرا با نامهای دیگری همچون کلاشینکف در ایران و ak-47 در آمریکا نیز شناخته میشود. این تفنگ با گذشت ۷۷ سال از تولید آن پرفروشترین و پرتولید ترین اسلحه در جهان است و لقب مرگبارترین اسلحه دنیا را از آن خود کرده است.
اولین جرقه ها
در زمان جنگ جهانی دوم در نبرد میان شوروی و آلمان نازی جرقههای ساخت این اسلحه زدهشد. در آن زمان با وجود اینکه شوروی از قویترین قدرتهای شرق بود در زمینه سلاح دچار ضعف فراوانی بود اما در تقابل با آلمان از مزیت نیروی انسانی بیشتر برخوردار بود. از آنجایی که استالین اکثر ژنرالهای ردهبالا را از میان برده بود شوروی سابق در میادین نبرد هیچگونه استراتژی جنگی خاصی نداشت تازه علاوهبر با چالش کمبود اسلحه نیز مواجه بود. بنابر دستور، بسیاری از سرابازان روس با دست خالی به جنگ میرفتند و به آنها گفته شده بود که اسلحه سربازان خودی را بردارند و به پیش بروند. با این حال آنها به قیمت از دسترفتن جان بسیاری از سربازانشان توانستند نازیها را به عقبنشینی وادار کنند. در طی این اتفاق آنها توانستد برای اولینبار با اسلحه stg44 که یک مسلسل آلمانی بود آشنا شوند. این اسلحه بهقدری خوشدست و با کیفیت بود که به سرعت میان ارتش محبوب شد و سران ارتش روسیه به محض مطلع شدن از این موضوع چند قبضه از آنرا برای دولت فرستادند تا آنها بتوانند از آن نمونه مشابهی بسازند. این اتفاق اولین جرقه ساخت تفنگ کلاشینکف بود.
چگونگی ساخت کلاشینکف
طراح کلاشینکف یک اوپراتور تانک بود که بعد از جراحت سنگینی که در سال ۱۹۴۱ گریبان او را گرفت در بیمارستان بستری شد. یک روز که او در بسترش بود شنید که سربازان روس درباره نبود سلاح کافی و با کیفیت صحبت میکنند؛ این گفتگو باعث شد تا مسیر زندگی کلاشینکف عوض شود. او بعد مرخص شدن از بیمارستان مستقیما به خانه خود رفت و مشغول طراحی شد. او هر ماه یک طراحی برای فرماندهان میفرستاد اما آنها هرگز از ایدههای او حمایت نمیکردند ولی همه این ها باعث نشد تا او دلسرد شود و دست از طراحی بردارد.
در سال ۱۹۴۶ دولت شوروی برای این امر فراخوان جذب طراح اسلحه داد و یکی از طراحانی که برای طراحی این فراخوانده شده بودند شخص کلاشینکف بود. او در اولین برخورد با اسلحه stg44 از شگفتی به وجد آمده و سریعا مشغول به طراحی شد. او با ترکیب stg44 و m1 توانست اولین طرح از کلاشینکف یعنی ak-1 را بدهد و در سال ۱۹۴۷ توانست که اسلحه ak-47 را ارائه بدهد؛ این طرح به سرعت قبول شد و تولید آن سریعا آغاز شد. زمانی که این اسلحه به دست سربازان ارتش سرخ رسید به شدت محبوب شد طوری که اسلحه stg44 از یاد همگان رفت.
ak-47 و جنگ سرد
از آنجایی که جنگ سرد میان آمریکا و شوروی در سال ۱۹۷۴ میان دو کشور به اوج خودش رسیده بود؛ دو طرف هر کاری برای پیروزی در این نبرد میکردند. در همان سال شوروی تصمیم به تقویت و بهتر کردن اسلحه ak-47 داشت و بنابراین توانست تا نسخه تقویت شده آنرا یعنی ak-74 را بسازد ولی اطلاعاتی را از آن به کسی نداد. ارتش سرخ میخواست تا در سال ۱۹۷۹ از ak-74 برای جنگ افغانستان استفاده کنه در تقابل زمانی که آمریکا متوجه این اتفاق شد برای هرکسی که بتواند یک نسخه از این اسلحه را به مأموران آمریکایی تحویل دهد جایزه ۵۰ هزار دلاری در نظر گرفته بود. به این شکل راز اسلحه ak-74 برای آمریکاییها کشف شد.
سازنده کلاشینکف
سپهبد میخائیل تیموفیِویچ کلاشنیکُف (Михаил Тимофеевич Калашников) متولد سال ۱۰ نوامبر ۱۹۱۹ در خانواده ای فقیر و ترک تبار بود. زادگاه او واقع در مرز بین روسیه و قزاقستان، در یکی از روستاهای نزدیک منطقه سیبری است. کلاشینکف به دلایلی مجبور به ترک تحصیل شد و برای زندگی بهتر در دوران جوانی صربستان را ترک و به کار در صنایع تراکتورسازی و پس از آن بعنوان اوپراتور تانک به خدمت ارتش شوروی درآمد. او تا آخرین لحظات عمر خویش هیچگونه عذاب وجدانی نداشت و خود را مسئول مرگ انسانها بخاطر اختراعش نمیدانست چون معتقد بود اسلحهای که اختراع کرده موجب نجات میهن خود شده و این سیاستمداران هستند که در چگونگی استفاده از اختراعش نقش دارند. او در سال ۲۰۱۳ به علت کهولت سن و بیماری قلبی در زادگاهش از دنیا رفت.
تأثیرات کلاشینکف
- این اسلحه در کتاب گینس رکورد دار پرفروش ترین اسلحه را با تفاضل قابل ملحضهای از رقبای خود را دارد.
- این تفنگ دارای وزن ۳ کیلویی، سرعت شلیک ۶۰۰ تیر در دقیقه و عبور از ۲۶ میلی متر بافت بدن است و همچنین با خشابهای ۳۰ و ۴۰ تایی هلالی معمولا مورد استفاده قرار میگیرد ولی بصورت خشاب ۷۰ و ۱۲۰ تایی هم بسته نیاز عرضه میشود.
- کلاشینکف شاید تفنگ بسیار دقیقی نباشد ولی با داشتن سادگی زیاد در همه نوع موقعیتی مثل یخبندان،گرما، زیر آب و در گل و لای عمل میکند بخاطر اینکه زمانی که این اسلحه فعال است تنها ۸ تا از قطعات داخل آن درگیر هستند که این باعث دوام و سرسختی این تفنگ بی نظیر شود.
- کلاشینکف بدلیل سبکی و دوام بالا برای جنگهای چریکی بسیار مناسب است و به چریکها در آفریقا، آسیای جنوبی و آمریکای لاتین فروخته میشد. البته این اسلحه در بسیاری از جنگها نظیر جنگ ایران و عراق، ویتنام،افغانستان،کره و جنگهای داخلی آفریقا کاربرد داشته است.
- نظر پوتین راجع به این اسلحه: این تفنگ نماد نبوغ مردم ما است.
- جالب است که بدانید صدام حسین یک اسلحه ak-47 با روکش طلا در کلکسیون خودش داشت.
- کلاشینکف آنچنان نمادی در جهان دارد که برای شورشها و حملات تروریستی معمولا از نماد آن استفاده میکنند؛ حتی نماد این تفنگ بر روی پرچم کشور موزامبیک نیز هست.
- جدیدترین نسخه ساخته شده این اسلحه ak-12 است.